Katso ajankohtaiset tapahtumat täällä!📢

Visit Korppoo
Kuva keltaisesta lautasta saapumassa Korpon saaren laituriin.

Tervetuloa Korppooseen

Korpon ja ympäröivien saarten kartta

Mihin sydämesi kaipaa

Mikä tekee Korppoosta niin erityisen? Tähän kysymykseen on luultavasti yhtä monta vastausta kuin on henkilökohtaisia kokemuksia saaresta. Joku voisi vastata; ainutlaatuinen luonto, kauniit kalliot, saaret, meri, metsät ja suot. Toiset sanoisivat; ihmiset, kyläyhteisö, saarella kukoistava luovuus, perinteet, yhdistystoiminta tai me-henki. Tai ehkä ne ovat kokemuksia neljästä vuodenajasta: talven rauhasta ja hiljaisuudesta, merilintujen kutsusta keväällä, tapahtumarikkaasta kesästä, joka on täynnä ihmisiä ja elämää sekö syksyn kristallinkirkkaasta ilmasta ja kauniista väreistä.

Yksi asia on varma; Korppoo on ainutlaatuinen paikka maan päällä. Se on niin ainutlaatuinen, että se on osa Saaristomeren Unescon biosfäärialuetta.

Tervetuloa Korppooseen!

Pieni saari, jossa on kaikki tarvittava

Korppoo on elinvoimainen yhteisö ympäri vuoden. Juhannuksen jälkeinen aika, koulun alkamiseen elokuussa on Korppoossa vilkkainta, jolloin väkiluku kymmenkertaistuu. Mutta elämä täällä jatkuu ympäri vuoden. Korppoossa on useita aktiivisia yhdistyksiä ja yrittäjiä jotka tuottavat tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden.

Korppoo ja ulkosaaristo

Lounais-Suomessa sijaitsevaan Saaristomereen kuuluu yli 50 000 saarta ja luotoa. Korppoo on yleinen paikannimi monille Korppoon kuntaan kuuluville saarille. Pääsaaren lisäksi Korppooseen kuuluu useita pienempiä saaria. Näistä suurin on Norrskata, mutta myös Åvensor, Brunskär, Aspö, Jurmo ja Utö ovat asuttuja saaria, joihin pääsee lautalla joko Korppoon pääsaarelta tai Nauvon Pärnäisistä.

Galtbyn lauttarannasta Korppoossa (2) voit jatkaa matkaa myös muille saarille, kuten Houtskariin (niille, jotka kulkevat esim. rengastietä), Norrskataan sekä Ahvenanmaan saariston saarille, kuten Kökariin, Sottungaan, Överöhön ja Långnäsin satamaan Ahvenanmaalle.

Kartalta näet yhteydet muihin saariin ja lauttapaikat. Klikkaa linkkiä siirtyäksesi lautta-aikatauluun.

Lauttapaikat

1

Pärnäinen

Nauvon Pärnäisin lauttarannasta voit ottaa M/S Baldur seuraaville saarille:

  • Nötö
  • Aspö
  • Jurmo
  • Utö

Linkki Meritie.fi

2

Galtby

Galtbystä lähtee kolme eri lauttalinjaa:

3

Verkan

Verkanista liikennöi M/S Fiskö seuraaville saarille:
Finnö / Käldersö / Elvsö / Berghamn / Lillpensar / Storpensar / Brunskär
/ Österskär / Kälö

Linkki saaristolinjat.fi 

Korpo on myös "ovi" Saaristomeren kansallispuistoon, jonka ainutlaatuinen luonto on Unescon tunnustama. Kansallispuiston asutuille saarille liikennöi useita laivavuoroja, muun muassa M/S Baldur (Pärnäsistä, Nagu), M/S Fiskö (Verkanista, Korpo) ja M/S Falkö (Kirjaisista, Nagu), mutta ne on yleensä tarkoitettu saarilla asuville. Voit ottaa yhteyttä suoraan lauttoihin saadaksesi lisätietoja. Päästäksesi kansallispuiston luontopoluille esimerkiksi Konungsskärillä ja Jungfruskärillä voit vuokrata paikallisia taksiveneitä, jotka vievät sinut sinne pyynnöstä. Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä:

Tietoja Korppoosta

Paraisten kaupungin kunnanosa
koostuu noin 2 000 saaresta ja saarekkeesta.
On osa Saaristomeren Unescon biosfäärialuetta.
792 kokopäiväistä asukasta
1900 Loma-asunnot
Kokonaispinta-ala: 168,85 km²
Meren kokonaispinta-ala: 2 275,50 km².

Suosittuja reittejä saaristossa

Kokonsa ja maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Korppoo on monien saaristoreittien keskeinen saari. Galtbyn satamasta lähtee lauttoja Ahvenanmaan saaristoon sekä Houtskariin ja Norrskataan. Täällä kulkevat myös erittäin suositut "Pieni ja Iso rengastie" -reitit ja hiljattain avattu "Pyhän Olavin merireitti" - pyhiinvaellusreitti. Huomaa, että koko rengastie on avoinna vain kauden aikana! Sesongin ulkopuolella voit vierailla rengastien eri osissa.

Saariston rengastie

Tervetuloa kokemaan Turun upea saaristo ja Paraisten saaristokaupungin viisi pääsaarta! Jokainen saari on erityinen ja sillä on oma viehätyksensä. Reitti kulkee muinaisten saaristoyhteisöjen läpi, jotka tarjoavat kesäisin vierailijoille erilaisia ja miellyttäviä palveluita.

Saariston rengastie täytti 25 vuotta vuonna 2021! Sadattuhannet ihmiset ovat kokeneet reitin sen jälkeen, kun se otettiin käyttöön vuonna 1996, joko moottoriajoneuvolla, polkupyörällä tai kävellen. Kesällä 2023, koko 250 kilometrin pituinen reitti on avoinna kokonaisuudessaan 12.5 - 3.9.2023.

Matkusta autolla tai bussilla, pyöräile tai kävele - sinä valitset.

Pituus: 250 km (josta 220 km ajomatka).

Lautat: 8-9

Suositeltu aika: 2-5 päivää

Pieni rengastie

Pientä rengastietä pitkin voit ajaa Airiston ympäri koko kesän, toukokuun puolivälistä syyskuun alkuun. Autolla matkan voit taittaa päivässä ja pyörällä noin kahdessa päivässä. Jos seuraat nopeinta reittiä, matkaa kertyy noin 120 km. Pieni rengastie sijaitsee viiden kaupungin alueella, ja 2/3 reitistä kulkee saarien läpi. Reitin varrella on 15 ympärivuotisesti asuttua saarta ja muutama asumaton saari. Pieni rengastie on osa laajempaa Saariston rengastie -reittiä.

Pyhän Olavin merireitti

Vaella maailman kauneimman saariston läpi saarelta toiselle. Matka vie sinut Turun tuomiokirkosta Ahvenanmaalle - rauhan saarille - ja jatkuu Ruotsiin. Ruotsissa on useita vaihtoehtoisia reittejä joista voit valita päästäksesi lopulliseen määränpäähän joka sijaitsee Norjan Trondheimissa.

Turusta Grisslehamniin kulkeva Pyhä Olavin merireitti on sekä virallinen Olavin merireitti että eurooppalainen kulttuurireitti.