📢 Kolla in aktuella händelser och evenemang här!📢

Visit Korpo
Image of a yellow ferry arriving to the pier in Korpo island

Välkommen till Korpo

Map of Korpo and surrounding islands

D​it ditt hjärta längtar​

Vad är det som gör Korpo så speciellt? Det finns säkert lika många svar på den frågan som det finns personliga upplevelser av ön. Någon kanske svarar den unika naturen; -de vackra klipporna, utskärsöarna, havet, skogarna, träsken. En annan kanske svarar människorna; - byagemenskapen, kreativiteten som blomstrar på ön, traditionerna, föreningsverksamheten eller vi-andan. Eller kanske är de upplevelsen av de fyra årstiderna: lugnet och tystnaden under vintern, sjöfåglarnas rop om våren, den händelserika sommaren full av människor och ståhej och höstens kristallklara luft och vackra färger.

En sak är säker; Korpo är unik plats på jorden. Så unik att det är en del av Skärgårdshavets UNESCO-biosfärområde.

Välkommen till Korpo!

En liten ö med allt du behöver​

Korpo är ett levande samhälle året runt. Tiden efter midsommar fram till skolstarten i augusti är den mest livliga i Korpo, då befolkningsmängden ökar tiofalt. Men livet här fortsätter även under resten av året. Korpo har flera aktiva föreningar, många driftiga företagare, och evenemang och aktiviteter ordnas året runt.

Korpo och utskärsöarna

Skärgårdshavet i sydvästra Finland består av mer än 50 000 öar och skär. Korpo är ett gemensamt ortsnamn för många öar som hör till kommundelen Korpo. Förutom huvudön, finns många mindre öar som hör till Korpo. Den största av dem är Norrskata, men även Åvensor, Brunskär, Aspö, Jurmo och Utö är bebodda öar dit man kan åka med färjor antingen från Korpo huvudö eller från Pärnäs i Nagu.

Från Galtby färjfäste i Korpo (2) kan man även åka vidare till andra öar så som Houtskär (för de som t.ex. åker ringvägen), Norrskata, samt öar i Ålands skärgård så som Kökar, Sottunga, Överö och Långnäs hamn i Åland.

På kartan kan ni se till vilka öar man kan åka till med vilka färjor och varifrån färjorna går. Klicka på länken så kommer du till färjtidtabellen.

Färjfästen

1

Pärnäs

Från Pärnäs i Nagu färjfäste kan du ta M/S Baldur till följande öar:

  • Nötö
  • Aspö
  • Jurmo
  • Utö

Länk till Meritie.fi

2

Galtby

Från Galtby går tre olika färjelinjer:

3

Verkan

Från Verkan kan du ta M/S Fiskö till följande öar:
Finnö / Käldersö / Elvsö / Berghamn / Lillpensar / Storpensar / Brunskär
/ Österskär / Kälö

Länk till saaristolinjat.fi 

Korpo är också “dörren” ut till Skärgårdshavets nationalpark som har fått UNESCO utmärkelse för sin unika natur. Olika förbindelsebåtar trafikerar till bebobdda öar i nationalparken, bl.a. M/S Baldur (från Pärnäs i Nagu), M/S Fiskö (från Verkan i Korpo) och M/S Falkö (från Kirjais i Nagu), men de är i allmänhet avsedda för de som bor på öarna. Du kan kontakta färjorna direkt för mer information. För att komma till nationalparkens naturstigar på t.ex. Konungsskär och Jungfruskär kan du anlita lokala taxibåtar som kan ta dig dit på beställning. För mer info kan du kontakta:

Fakta om Korpo

En kommundel i Pargas Stad
består av cirka 2 000 holmar och skär
Är en del av Skärgårdshavets UNESCO Biosfärområde
792 heltidsboende
1900 fritidsbostäder
Total yta land: 168.85 km²
Total yta hav: 2.275,50 km²

Populära rutter i skärgården

Korpo är på grund av sin storlek och sitt geografiska läge en central ö för många skärgårdsrutter. Från Galtby hamn avgår färjor till den Åländska skärgården, samt till Houtskär och Norrskata. Här igenom går också de mycket populära rutterna "Lilla och stora ringvägen" samt den nyöppnade pilgrimsleden ”St Olav Waterway”. Observera att hela ringvägen endast är öppen under säsong! Utanför säsongen kan man besöka delar av ringvägen.

Skärgårdens ringväg

Välkommen att uppleva Åbolands storslagna skärgård och skärgårdsstaden Pargas fem huvudöar! Alla öar är speciella och har sin egen charm. Rutten slingrar sig genom uråldriga skärgårdssamhällen som sommartid erbjuder besökare mångsidig service.

Skärgårdens ringväg firade 25 år 2021! Hundratusentals har upplevt rutten sedan starten år 1996, med motorfordon, på cykel eller till fots. Nästa sommar är den ca 250 km långa rutten öppen i sin helhet 12.5 – 3.9 2023.

Åk med bil eller buss, cykla eller gå - du väljer

Längd: 250km (varav 220km körväg)

Färjor: 8-9

Rekommenderad tid: 2-5 dagar

Lilla ringvägen

På Lilla ringvägen kan man åka runt Erstan hela sommaren lång från mitten av maj till början av september. Med bil kan resan ta bara en dag, och med cykel ett par dagar. Om du följer den snabbaste vägen blir resan sammanlagt ca 120 km lång. Lilla ringvägen ligger i fem städers område och 2/3 av hela vägen finns på öar. Längs med rutten finns det 15 året runt bebodda öar samt några obebodda holmar. Lilla ringvägen är en del av den mer omfattande rutten Skärgårdens ringväg.

St Olav Waterway

Vandra genom världens vackraste skärgård från ö till ö. Färden för dig från Åbo Domkyrka i Finland till Åland – fredens öar – och vidare till Sverige. I Sverige har du flera alternativa rutter att välja mellan för slutdestinationen i Trondheim, Norge.

S:t Olofs sjöled från Åbo till Grisslehamn är både en officiell Olofsled och en europeisk kulturväg.